Zwarte Vleesmier

  • Soortengroep

Mier

Latijnse naam: Iridomyrmex spp.

  • Beschrijving

De zwarte vleesmier lijkt veel op de vleesmier maar is beduidend kleiner en bereikt een lengte van 4-5 mm. Deze mier is meestal zwart van kleur. Zijn compacte ogen zitten hoog op zijn kop, weg van de sterke kauwwerktuigen en ze hebben een opvallende knobbel op hun voelspriet.

  • Gedrag:
Over het algemeen zijn ze alleseters. Ze eten eiwitten en af en toe suikers uit natuurlijke bronnen. Het zijn uitstekende aasvreters.

Ze worden meestal dicht bij een eenvoudig te herkennen nest gevonden dankzij de aanwezigheid van overblijfselen die de opening van het nest afdekken. Ze kunnen agressief zijn en laten zich door niets weerhouden om hun nest te beschermen tegen indringers. Ze hebben geen steek, maar vallen aan met hun sterke kauwwerktuigen.

Gebied

Ze komen veel voor en zijn wijdverspreid in Australië.

Habitat:

Het zijn ondergrondse nestdieren. Deze mierensoort staat erom bekend dat ze 'superkolonies’ vormen die ontstaan als een koningin en een aantal van de mieren waarmee ze het nest deelt, het oorspronkelijke nest verlaten en een nieuwe kolonie starten dichtbij het oude nest. Dit wordt 'budding' genoemd.
De ‘superkolonie’ kan een uitzonderlijk grote populatie hebben van tientallen duizenden mieren. Elk nest in de superkolonie is verbonden met de andere nesten door een aantal sporen en paden.
  • Risico's:

Deze mier veroorzaakt over het algemeen meer overlast dan dat het een aantaster is, maar ze kunnen grote ondergrondse nesten bouwen waardoor het gras wordt verplaatst en tegels los komen te liggen. Ze hebben geen steek, maar kunnen aanvallen met hun bijtende kaken en zullen dat ook en masse doen, wat intimiderend is voor het slachtoffer.

Ze scheiden eveneens een doordringende geur af die erg sterk kan zijn bij een massale infestatie.


Andere problemen

Spookmier

Zeer kleine mieren , de arbeiders zijn 2 mm lang en hebben...

See Pest

Zwarte Wegmier

één van de meest voorkomende mierensoorten over de gehele...

See Pest

Pharaohmier

Deze kleine mier is geel-bruin van kleur met goed...

See Pest