Spin

Print page

Classificatie
Latijnse naam: Araneae

Beschrijving

Spinnen zijn geen insecten en hun soorten verschillen aanzienlijk in grootte. Er zijn meer dan 35.000 soorten spinnen, verdeeld in 2 onderorden:

  • Primitieve spinnen = tangkakigen (verticale bijtrichting)
  • Moderne spinnen = rechtkakigen (horizontale bijtrichting)

Er zijn vele soorten spinnen in Nederland

De gemiddelde lengte van kleine spinnen is 4-8mm. Mannetjes zijn kleiner dan vrouwtjes. In tegenstelling tot insecten hebben spinnen slechts twee verschillende lichaamsdelen, de Cephalothorax, dat een combinatie is van de kop (cephalo) en de borstkas (thorax); hierin zitten de giftanden, de tastorganen (pedipalpen), meerdere ogen en pootjes. En verder het achterlijf dat aan de achterkant spinorganen bevat, de complexe klieren die de zijdeachtige draad produceren voor het web.

Gedrag:

De meeste spinnen zijn ongevaarlijk en spelen een belangrijke rol bij het in bedwang houden van de insectenpopulatie. Spinnen scheiden zijde af, ze produceren een vloeistof die in zijde verandert zodra deze in aanraking komt met lucht.

In de herfst planten spinnen zich voort. Vrouwtjesspinnen zwellen een beetje op om mannetjes aan te trekken. Het paringsritueel van spinnen is complex. Mannetjesspinnen moeten zien te voorkomen dat ze worden opgegeten door de vrouwtjesspinnen en beginnen door een web te maken om zaad in te leggen. Ze pakken het zaad op met hun voelorganen bij de mond en bevruchten het vrouwtje. Sommige spinnen brengen het vrouwtje in verwarring om te voorkomen dat deze agressief reageert.

Spinnen gebruiken gif om hun prooi te verlammen en later op hun gemak te kunnen opeten. Het gif van sommige soorten is dodelijk.

De meeste soorten geven de voorkeur aan het buitenleven en doen zich te goed aan insecten. Over het algemeen zijn spinnen in huis mannetjes die voor vrouwtjes op jacht zijn. Soms komen spinnen naar binnen voor de warmte als de temperatuur buiten omlaag gaat.

Risico's:

Spinnen zijn meer een overlast dan dat ze gevaarlijk zijn. Ze planten zich snel voort en maken spinnenwebben op moeilijk te bereiken plekken.

De meeste soorten gebruiken hun gif eerder op ongewervelde dieren dan dat ze mensen aanvallen. Ondanks dit feit zijn de meeste spinnen ongevaarlijk en veroorzaakt hun beet alleen plaatselijke pijn, roodheid en zwelling. Mensen kunnen allergische reacties krijgen, waaronder een gevoel van misselijkheid, duizeligheid en in extreme gevallen necrose (afsterving van weefsel).

Andere problemen

Boekenluis of Stofluis

Boekenluizen zijn insecten met een zacht lichaam, zelden...

See Pest

Zilvervisje

Silverfish are nocturnal and secretive insects that are...

See Pest